Επιλογή Σελίδας
Τι μπορεί να φταίει για ένα τροχαίο ατύχημα;

Μπορεί να φταίει το οδόστρωμα, η υπερβολική ταχύτητα, η μέθη, η απροσεξία, η μηχανική κατάσταση του οχήματος ή όλα μαζί.

Η ασφάλιση των οχημάτων είναι υποχρεωτική βάσει Νόμου;

Ναι, βάσει Νόμου η ασφάλιση των οχημάτων είναι υποχρεωτική.

Για την περίπτωση των Τροχαίων ατυχημάτων ισχύει η γνωστή ρήση "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" ;

Βεβαίως, διότι η σωστή προετοιμασία βοηθά την εξέλιξη μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

Τι άλλο στοιχείο πρέπει να ζητούμε από την ασφαλιστική μας εταιρεία, κάθε φορά που ασφαλιζόμαστε;

Κατά την επιλογή της ασφαλιστικής μας εταιρείας ζητούμε από την ίδια την ασφαλιστική εταιρεία να μας ενημερώσει, εγγράφως, για την φερεγγυότητά της κοινοποιώντας μας μια βεβαίωση του υπουργείου εμπορίου.

Τι ελέγχουμε αμέσως μόλις παραλάβουμε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματός μας;

Ελέγχουμε εάν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό μας αναγράφονται σωστά όλα τα στοιχεία του οχήματός μας.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά όρια ασφαλιστικής καλύψεως του οχήματός μας ;

1.000.000 ΕΥΡΩ για σωματικές βλάβες τρίτων ανά άτομο, 1.220.000 ΕΥΡΩ για υλικές ζημίες.

Τι συμβαίνει εάν μετά από τροχαίο ατύχημα υπάρξει απαίτηση για σωματικές βλάβες μεγαλύτερες από 1.220.000 ΕΥΡΩ;

Η ασφαλιστική εταιρεία του υπευθύνου οδηγού καταβάλει τα 1.220.000 ΕΥΡΩ και το επιπλέον ποσό το καταβάλει ο ίδιος ο οδηγός.

Πως μπορώ να ασφαλιστώ για σωματικές βλάβες τρίτων που θα προξενήσω και θα είναι μεγαλύτερες των 1.220.000 ΕΥΡΩ ανά άτομο ;

Ζητάτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία ασφάλιση για μεγαλύτερο ποσό. Ένα καλό ποσό ασφάλισης είναι τα 2.000.000 ΕΥΡΩ για σωματικές βλάβες τρίτων ανά άτομο.

Τι συμβαίνει εάν μετά από τροχαίο ατύχημα υπάρξει απαίτηση για υλικές ζημίες μεγαλύτερες από 1.220.000 ΕΥΡΩ;

Η ασφαλιστική εταιρεία του υπευθύνου οδηγού καταβάλει τα 1.220.000 ΕΥΡΩ και το επιπλέον ποσό το καταβάλει ο ίδιος ο οδηγός.

Ο οδηγός καλύπτεται από το κεφάλαιο ασφάλισης των σωματικών βλαβών του οχήματός του είτε φταίει σε ένα ατύχημα είτε όχι ;

Όχι. Ούτε και οι συγγενείς πρώτου βαθμού του οδηγού. Θα πρέπει να ζητηθεί και επιπλέον ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος οδηγού. Προτείνουμε ποσό 15.000 ΕΥΡΩ και άνω.

Πως επιλέγουμε την ασφάλιση του οχήματός μας που μας ταιριάζει;

Ζητούμε να ενημερωθούμε για τα ασφαλιστικά προγράμματα κάλυψης οχημάτων και επιλέγουμε αυτό που μας ταιριάζει.

Τι είναι υπασφάλιση;

Όταν ασφαλιζόμαστε για φωτιά, κλοπή, φυσικά φαινόμενα ή μικτή ασφάλιση, προσέχουμε ώστε το ποσό που ασφαλίζουμε να ανταποκρίνεται στην πραγματική σημερινή αξία του οχήματός μας αλλιώς, στην περίπτωση που είναι μικρότερο, θεωρείται υπασφαλισμένο και θα λάβουμε ποσοστό της ζημιάς και όχι το 100%.

Τι είναι απαλλαγή υπέρ της ασφαλιστικής εταιρείας;

Όταν ασφαλιζόμαστε για μικτή ασφάλιση ή φυσικά φαινόμενα, από το ποσό της ζημίας ένα ποσοστό εκπίπτει υπέρ της ασφαλιστικής εταιρεία η οποία το κατακρατεί. Ζητούμε πάντα να ξέρουμε ποιο είναι αυτό το ποσό ή το ποσοστό και ανάλογα το δεχόμαστε ή ζητούμε να μειωθεί, αν το θεωρούμε υπερβολικό.

Τι είναι μερική και τι ολική κλοπή;

Ολική κλοπή είναι όταν το όχημά μας κλαπεί και εξαφανιστεί. Μερική είναι όταν κάποιος κλέψει μόνο τμήματα του οχήματος, τα οποία έχουν μπει από το κατασκευαστή πχ. το κασετόφωνο(συνήθως ορίζεται ξεχωριστά), τα λάστιχα, τις ζάντες , τους προφυλακτήρες κλπ.

Τι είναι θραύση κρυστάλλων;

Είναι η ασφάλιση που καλύπτει θραύση παρμπρίζ ή άλλων κρυστάλλων του οχήματος από τυχαίο γεγονός (πέτρα, κακόβουλη ενέργεια κλπ) ή ηθελημένη ενέργεια (πχ. λόγω κλοπής). Συνήθως δεν καλύπτονται οι καθρέπτες.

Τι είναι ασφάλιση νομικής προστασίας;

Είναι η ασφάλιση του κόστους των υπηρεσιών δικηγόρου που θα χρειαστούμε μετά από ένα τροχαίο ατύχημα και ο οποίος με βάση το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πληρωθεί απευθείας από την ασφαλιστική εταιρεία. Έχουμε στις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες το δικαίωμα να επιλέξουμε αν ο δικηγόρος θα είναι της ασφαλιστικής ή δικός μας.

Εάν ρυμουλκώ κάτι με το όχημά μου πρέπει να το ασφαλίσω;

Ναι. Εάν προτιθέμεθα να ρυμουλκήσουμε μπαγκαζιέρα, τρεϊλερ με σκάφος, τροχόσπιτο ή άλλο ρυμουλκούμενο ζητούμε να ασφαλιστούμε και για ζημίες που πιθανώς θα προκαλέσουμε με αυτό.

Χρειάζομαι άδεια για να ρυμουλκώ μπαγκαζιέρα, τρεϊλερ με σκάφος, τροχόσπιτο ή άλλο ρυμουλκούμενο;

Βεβαίως. Κάθε ρυμουλκούμενο βάσει νόμου πρέπει να καλύπτεται και από σχετική άδεια έλξης που εκδίδεται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Τα μηχανήματα έργων (γερανός, μπουλντόζα, περονοφόρο κλπ) ασφαλίζονται;

Εάν έχουμε μηχάνημα έργων (γερανό, μπουλντόζα, περονοφόρο κλπ) ζητούμε να το ασφαλίσουμε για ζημίες που θα προκαλέσουμε ενώ το χειριζόμαστε κατά την διάρκεια του έργου. Το ποσό ασφάλισης το επιλέγουμε εμείς.

Εάν το όχημά μου δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ με καλύπτει η ασφαλιστική μου εταιρεία;

Δεν αποκλείεται η ασφαλιστική μας Εταιρεία, να μην κάνει δεκτή την ευθύνη της να αποζημιώσει τρίτους εάν αποδειχθεί ότι το ατύχημα οφείλεται σε δυσλειτουργία των βασικών μηχανικών μερών του οχήματος. Έτσι, ελέγχουμε πάντα κατά πόσο υπάρχει ή όχι έγκυρος έλεγχος από το ΚΤΕΟ στο όχημά μας.

Τι είναι η Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος;

Εάν έχουμε εμπλακεί σε ατύχημα χωρίς σωματικές βλάβες και οι ζημίες του οχήματός μας δεν ξεπερνούν το 6.000 ΕΥΡΩ, τότε εάν συμπληρώσουμε την φόρμα της φιλικής δήλωσης και δεν έχουμε την ευθύνη για το ατύχημα, θα αποζημιωθούμε από την ασφαλιστική μας εταιρεία η οποία θα αναλάβει να εισπράξει την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία του άλλου οχήματος. Αρκεί οι εμπλεκόμενες ασφαλιστικές εταιρίες να συμμετέχουν στο σύστημα Φιλικού Διακανονισμού και να μην υπάρχει σωματική βλάβη ή εμπλοκή πέραν των δύο οχημάτων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΣΑΣ;

PINAKIDA-SCALED

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΚΑΦΟΥΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ